Se împlinesc 27 ani de la tragicele evenimente de la Tighina, când Armata a 14-a a Federaţiei Ruse şi separatiştii au atacat, inclusiv cu tancuri, forţele constituţionale militare şi de poliţie ale Republicii Moldova.

În acest context, în apropiere de localitatea Varnița, raionul Anenii Noi a fost organizat un eveniment de comemorare a victimelor, care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă. În cadrul acestuia au participa polițiști, mai mulți unioniști, dar și locuitori din regiune. 
 
Potrivit președintelui Asociației „UNIREAODIP”, Vlad Bilețchi, evenimentele din 1992 au constituit o pagină neagră din istoria neamului nostru. 
„Este de datoria noastră să ne amintim de eroii care și-au dat viața pe câmpul de luptă. După 27 de ani încă avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova, de 27 de ani suntem, fără voia noastră, la cheremul Federației Ruse. Noi trebuie să fim stăpâni la noi acasă”, a declarat Vlad Bilețchi. 
Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.
https://www.youtube.com/watch?v=u7CHAXqt9_o