La Chișinău au început primele acțiuni de aniversare a celor 100 de ani care au trecut de la unirea Basarabiei cu România, în anul 1918. După ce în capitală au fost amplasate mai multe banere care conțin citate ale celor mai ilustre personalități culturale ale spațiului românesc, mai multe școli din capitală au primit deja câte un set din 8 citate patriotice. 

„Prin intermediul acestui proiect, vom aduce în fiecare instituție de învățământ gloria și mândria de a fi român și o vom cultiva în inimile și sufletele tinerilor care își fac studiile nu doar din perspectivă profesională și științifică, dar și din cea patriotică, iubitoare de neam și țară, de tot ce este Sfânt!, a declarat președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi. 

Primele licee care au beneficiat de citatele patriotice sunt LT „Gh.Asachi”, LT „Vasile Alecsandri” și LT „Iulia Hajdeu” din Chișinău. Potrivit organizatorilor, fiecare școală/liceu/gimnaziu va avea posibilitatea să primească astfel de plăcuțe informative. Mai mult, cei de la ODIP vor dărui și o plăcuță specială prin care va fi redat imnul național al Republicii Moldova în perioada 1991 – 1994 – „Deșteaptă-te, române”. 

Acest proiect este extrem de necesar. Elevii vor fi astfel educați în spiritul valorilor naționale românești și informați cu privire la marile personalități ale neamului nostru”, a declarat Radu Pîslari, coordonatorul proiectului „Unirea prin cultură”. 

Dacă doriți ca plăcuțele unioniste să fie amplasate în liceul dvs. vă invităm să completați formularul de mai jos: