fara-titluPromovarea istoriei şi a valorilor naţionale ale neamului nostru este obiectivul conferinţei internaţionale „1 decembrie – istoria de ieri şi de azi”. Evenimentul va avea loc pe data de 3 decembrie, cu începere de la ora 14:00, în incinta Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie Anatol Candu din satul Văsieni, raionul Ialoveni.

 Conferinţa este organizată se Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP), în parteneriat cu ALDA (European Association for Local Democracy), ICOM Moldova (International Council of Museums), Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Văsieni,  în cadrul programului Choice.

Evenimentul are scopul de a marca 98 de ani de la Marea Unire din anul 1918 şi de a promova valorile naţionale prin activităţi culturale. Conferinţa va începe la ora 14:00 cu un cuvânt de salut din partea Primarului satului Văsieni, Sergiu Candu, Directorului Muzeului „Anatol Candu” şi managerului de proiect, Corina Bezer. Activitatea va continua cu un moment artistic, oferit de ansamblul folclorit din Văsieni. La eveniment va participa şi vicepreşedintele raionului Ialoveni, Tudor Grigoriţă, care va vorbi despre promovarea valorilor naţionale şi acţiunile întreprinse de raionul Ialoveni în acest context. Ulterior, preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi, va discuta cu participanţii despre rolul societăţii civile în promovarea istoriei şi valorilor naţionale în rândul tinerilor. Evenimentul va culmina cu o prelegere, oferită de profesorul universitar de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, doctorul Gheorghe Calcan. Profesorul va veni special din România pentru a vorbi despre premisele înfăptuirii Marii Uniri din 1918. Prelegerea va începe la ora 15:00.

Evenimentul face parte din programul internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Acesta prevede un proiect cu durata de doi ani privind protejarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, cât și sporirea potențialului organizațiilor societății civile din domeniul culturii. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Parteneriatului Estic. Concomitent cu Moldova proiectul se desfășoară în Belarus, Ucraina și Armenia, cu suportul consultativ și informațional al organizațiilor partenere și prevede o schemă de finanțare în cadrul programului de granturi mici a organizațiilor culturale non-guvernamentale și asociațiilor profesionale care își propun realizarea proiectelor inovative privind protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural național.