Svetlana Crasnoselscaia, soția liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar putea rămâne fără cetățenia României. După ce președintele Asociației „UNIREAODIP”, Vlad Bilețchi, a făcut publică această informație, astăzi, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, l-a chemat în audiență pe liderul unionist. În urma discuțiilor, parlamentarul a trimis o solicitare oficială Guvernului României, prin care cere retragerea cetățeniei Svetlanei Crasnoselscaia. 
 

„Spuneam ieri că vom cere ajutorul deputaților din parlamentul Republicii Moldova în privința cetățeniei române deținute de separatiști și românofobi. Ei bine, deputatul Lilian Carp a trimis o scrisoare recomandată, în calitate de deputat către Guvernul României – fapt care ne oferă mai multă certitudine că va ajunge la destinație și va fi examinată. Mulțumim pentru audiență și ajutor, așa trebuie să fie deputații – aproape de societatea civilă, alături de inițiativele bune, receptivi și deschiși”, a declarat Vlad Bilețchi pe o rețea de socializare. 

„Având în vedere caracterul ilegal al acțiunilor și declarațiilor făcute de separatiști pe teritoriul Republicii Moldova, pentru care sunt prevăzute sancțiuni penale pentru separatism teritorial, aduc la cunoștința autorităților statului român aceste grave abateri și caracterul anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist al acestor persoane, precum și pericolele care pot să survină la aceștia. Suplimentar, solicit implicarea autorităților statului român în revizuirea și retragerea deciziei prin care s-a acordat cetățenie română acestor persoane, întrucât acestea sfidează grav legislația României și profanează integritatea și imaginea statului, acuzându-l de război civil și genocid în Republica Moldova”, se arată în textul petiției depusă de deputatul Lilian Carp. 

 
În același timp, liderul Asociației „UNIREAODIP”, Vlad Bilețchi, a expediat astăzi o scrisoare recomandată în adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie, dar și un email. 
 

Amintim că Vlad Bilețchi a dezvăluit că Svetlana Crasnoselscaia, soția așa-numitului lider al regiunii separatiste, deține cetățenia română. „În timp ce pro-rușii se zbat cu spume la gură pentru „independența Transnistriei” și lupta pentru „eliberarea de sub români” – liderii își fac cetățenie și acte românești. Trăiesc bine și europenește. Benevol și nesiliți de nimeni se bagă sub cei de „sub jugul” cărora cică vor să iasă. România este rea și criticată doar pentru proștii care cred și le urmează propaganda, în rest – fiecare trage ce poate și pupă drapelul României și depune jurământ de credință patriei”, a reacționat Bilețchi.

Asta în condițiile în care peste 230 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 până acum, se află în proces de examinare la autoritățile de peste Prut.