Dosarul unioniștilor privind amenda de 22 500 de lei pentru întâmpinarea ajutoarelor românești, în valoare de 3,5 milioane de euro, a ajuns pe masa instanței de judecată. Prima ședință în cazul lui Vlad Bilețchi va avea loc joi, 20 august, la ora 10.00, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana (sala nr.1). Cu toate acestea, unioniștii spun că au remarcat o serie de lacune în dosar.

„Considerăm că este de bun-simț ca unioniștii să fie prezenți în sala de judecată. Această amendă și acest dosar nu este decât o formă de intimidare și o sfidare la adresa României, care ne-a oferit cel mai mare ajutor în această perioadă de pandemie. Culmea este că pe 9 mai, la doar două zile de la primirea donațiilor, s-a permis desfășurarea unei întruniri politice și de propagandă, chiar în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 7 mai însă, cele 20 de camioane cu ajutor au staționat rușinos sub pod la Telecentru. În acest sens, condamnăm vehement fățărnicia Guvernului condus de Ion Chicu și a lui Igor Dodon”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

Mai mult, Vlad Bilețchi spune că dosarul este unul plin de lacune.

„Culmea este că actualmente, articolul în baza căruia suntem citați în instanță ne acuză de faptul că am fi bolnavi de tuberculoză și eliminatori de bacili, precum și de faptul că ne-am eschiva de la tratament”, a precizat Vlad Bilețchi.

Mai mult, potrivit lui Bilețchi, dosarul conține un singur martor, Maria Olar, care a recunoscut deschis că a fost intimidată să depună mărturie împotriva unioniștilor.

Amintim că la data de 7 mai, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, mai multe persoane, au întâmpinat ajutoarele atât la punctul de trecere a frontierei, cât și în cadrul ceremoniei de întâmpinare a convoiului. Cu drapele tricolore, oamenii au dorit astfel să-și manifeste recunoștința pentru sprijinul considerabil al statului român în lupta cu pandemia COVID-19.