Centenarul Marii Uniri este marcat inedit de unioniști. După ce mai multe asociații obșești din cadrul Alianței pentru Centenar au organizat, începând cu 1 iulie, Marșul Centenar, pe jos de la Alba Iulia, pe data de 26 august, unioniștii vor trece Prutul pe jos.

Evenimentul va avea loc duminică, 26 august, la ora 18:00, la punctul de trecere feroviar din orașul Ungheni. Ulterior, Flacăra Unirii va ajunge la Chișinău pe data de 1 septembrie, unde la ora 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc o mare manifestație unionistă. La eveniment sunt așteptați români din toate colțurile lumii, pentru a cere reunificarea celor două maluri ale Prutului. „În anul 2018 scriem istorie! În Anul Centenar a venit timpul să cerem insistent reîntregirea neamului românesc. Timp de o vară, am muncit continuu pentru a aduce suflul românesc în fiecare casă. După ce am colectat sute de mii de semnături pentru Unire, după ce am reparat singura școală românească din raionul Taraclia și am mers peste 1000 de kilometri pe jos, a venit timpul să ieșim în stradă și să demonstrăm că suntem mulți și dorim Unirea”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației Obștești „UNIREA – ODIP” și membru al Alianței pentru Centenar.

„2018 este despre Basarabia, 2018 este despre Unire! Suntem în An Centenar și toate eforturile unioniștilor trebuie să fie concentrate pentru reunificarea Țării. Pe 26 august, ne întâlnim la Prut pentru a demonstra că un râu nu poate despărți frate de frate. Iar pe data de 1 septembrie, toată mișcarea unionistă își dă întâlnire la Chișinău pentru a cere dreptate pentru neamul românesc”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012 și membru al Alianței pentru Centenar.

Ultima manifestație unionistă de amploare a avut loc pe data de 25 martie la Chișinău.