Flashmob în fața sediului Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Mai multe persoane care dețin cetățenia română și nu au putut vota la alegerile europarlamentare, au protestat în fața instituției. Potrivit manifestanților, scrutinul în diaspora a fost organizat în mod defectuos și chiar dacă au stat în coadă ore în șir, zeci de alegători nu și-au putut exercita dreptul la vot. 

Aceștia au înaintat și o scrisoare deschisă Delegației Uniunii Europene. Solicităm să atenționați reprezentanții Statului Român (membru al Uniunii Europene) asupra necesității de a nu mai admite pe viitor astel de derogări și abateri de la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și a drepturilor cetățenilor Uniunii Europene prevăzute în Tratat”, se arată în textul scrisorii. 

„Eu sunt printre persoanele care au semnat cererea ca să fie prelungită ziua alegerilor cu o oră. Consider că se putea prelungi, pentru că a fost foarte greoaie procedura și pentru că era acest referendum”, a declarat una dintre persoanele care nu și-au putut exercita dreptul la vot. 

„Din păcate, Biroul Electoral Central a luat o decizie ilegală, arbitrară și neconstituțională de a nu permite tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul fundamental la vot. Nu este prima dată când se întâmplă astfel de încălcări. În cadrul alegerilor prezidențiale din 2014, oamenii la fel au stat în rânduri ore în șir, pe timp de iarnă și unii nu au mai ajuns să voteze pentru că le-a fost trântită ușa în nas”, a declarat președintele Asociației „UNIREAODIP”, Vlad Bilețchi.

Amintim că aproximativ 38 de mii de cetățeni români aflați în Basarabia au ieșit ieri la urne pentru a vota partidele înscrise în cursa pentru europarlamentare.