Ziua de 1 decembrie a fost marcată cu adevărat special în acest an la Chișinău. Un tricolor imens de 1 kilometru lungime a fost desfășurat în premieră pe bulevardul central din Chișinău. Astfel, unioniștii de la ODIP au sărbătorit Ziua Națională a României, marcând 98 de ani de la Unirea din 1918.

Înainte de a fi întins pe străzile capitalei, tricolorul a fost sfințit de mai mulți preoți ai Mitropoliei Basarabiei, care au oficiat și o slujbă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici, oamenii au intonat cântece patriotice, au strigat lozinci despre unire și au dansat și o horă a unirii. „Scopul evenimentului a fost de a transmite un mesaj de solidaritate autorităților de la București, cu prilejul Zilei Naționale a României, precum și pentru toți cei care simt românește”, a spus Vlad Bilețchi, președintele Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP).

Tricolorul imens a fost desfășurat din fața Parlamentului Republicii Moldova, ajungând până la strada Mihai Eminescu. Activiștii ODIP susțin că, ulterior, vor dona câte 10 metri din tricolor universităților, școlilor, gradinițelor din Chișinău, pentru ca pe data de 27 aprilie 2017, de Ziua Naţională a Drapelului de Stat, fiecare instituţie de învăţământ să arboreze acest tricolor. Potrivit organizatorilor, materialul a fost importat din România și nu a fost scump. Totodată, sute de oameni au avut ocazia să contribuie la realizarea acestui eveniment, pentru că tricolorul a fost achiziționat și cusut din donațiile celor care simt românește. „Mulțumim mult tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit la realizarea acestui eveniment. Mulțumim voluntarilor ODIP, care au depus tot sufletul pentru ca acest tricolor să prindă viață pe străzile Chișinăului. Mulțumim donatorilor noștri, profesorilor, oamenilor de cultură, chiar și politicienii, care au demonstrate că simt românește și ne-au ajutat ca acest eveniment să fie unul de success”, a mai adăugat Vlad Bilețchi, organizatorul principal al evenimentului.