Președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a primit citație pentru a se prezenta la Inspectoratul General de Poliție. În citație însă nu este specificat motivul solicitării de a se prezenta la poliție, însă potrivit lui Bilețchi, chemarea ar avea legătură cu incidentele care au avut loc la Marșul Centenar pe 1 septembrie.

Am fost „citat” de poliție…

Acum, să trecem în revistă câteva aspecte legale extrem de importante care sunt neglijate și încălcate:

1. Citația trimisă de poliție trebuie să poată demonstra faptul că a fost primită. Deobicei se înmânează personal, prin scrisoare recomandată, sau chiar se lipește pe ușa casei, conform procedurii legale pentru a putea proba faptul recepționării ei.
Art 237-242, Cod procedură penala
Eu am primit o scrisoare aruncată în poștă, de multe ori le-am primit întârziat sau nu au mai ajuns deloc la mine. Nu există probă că a ajuns la mine.

2. Atenție la conținutul citației!
Știm totul, cine mă invită, unde, la ce dată și oră, dar nu știm esențialul – pe ce cauză sunt chemat și care este statului meu procesual (bănuit, martor, etc)!? Ei bine, poate cei șmecheri din poliție cred că omul simplu știe cauza 13490 din REI – 2.
Codul de procedură penală art.237, al. 2) prevede expres:
„calitatea procesuală și obiectul cauzei” care lipsesc cu desăvârșire.

3. La fel, nu ni se spune clar – e o cauză contravențională sau penală. Or, acest lucru este important la stabilirea unui șir de evenimente și cadrului juridic în care mă aflu.
La fel, nici citația nu ne spune care sunt consecințele pentru neprezentare.
Sfidând iarăși art.237, al. 4) – se menționează consecințele legale în cazul neprezentării.

4. Cireașa de pe tort este dreptul fundamental la apărare. Citația noastră nu conține nici un cuvânt despre apărare, despre dreptul de a fi asistat de un avocat sau de a primi unul din partea statului. Încălcare extrem de gravă, fundamentală chiar.
Cod procedură penală, art.237, al. 5), 6) neglijat, sfidat grav.

5. Despre petițiile depuse de noi prin care cerem explicații și dezmințiri – încă n-am auzit, deși cu siguranță vor juca un rol important în judecată.

Concluzie: În grabă dau din prostie, sistemul face greșeli grave și se compromite din ce în ce mai mult. Pe latură juridică, comite erori demne de premiul CEDO pentru încă un caz pierdut de Republica Moldova.
Pe plan politic – intră într-o incapacitate totală de a controla situația prin mijloace „democratice” și recurg la bâtă.
Presimt o perioadă complicată și istovitoare, cu judecăți și niște probleme de timp/nervi/dreptate. Să fim solidari, susținerea voastră m-a ajutat să câștig toate judecățile de până acum!
, a scris Vlad Bilețchi pe o rețea de socializare.

Amintim că pe data de 1 septembrie, în cadrul Marșului Centenar, au avut loc mai multe incidente, soldate cu agresarea unioniștilor. Aceștia au fost îmbrânciți, târâți pe jos și loviți de oamenii legii. Unioniștii au depus plângere la organele competente pentru a elucida dacă acțiunile mascaților au fost legale.