Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a lansat un apel public către autorităţile din România, prin care cer simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei române.

Potrivit celor de la ODIP, „în prezent, procedura prevede necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru acest fapt, care implică totodată o perioadă de timp de așteptare a perfectării acestor acte. 
Având în vedere acest lucru, precum și faptul că am fost lipsiți abuziv de cetățenia României, subliniind necesitatea redobândirii cât mai grabnice a cetățeniei române, solicităm anularea taxelor consulare în legătură cu transcrierea actelor de stare civilă și eliberarea lor concomitentă cu Certificatul de Cetățenie Română”. 

Vedeţi mai jos textul petiţiei. 

Președintelui României, Klaus Iohannis

Prim-ministrului României, Sorin Grindeanu

Senatului României

Camerei Deputaților din România

                                                                                                        PETIȚIE

 

Stimați domni/doamne,

Luând în considerare posibilitatea de redobândire a cetățeniei statului român, vă informăm că în legătură cu acest fapt, au intervenit pe parcursul procedurii de redobândire câteva situații demne de atenția Dvs. Una din aceste situații se referă la actele de stare civilă ce urmează a fi perfectate și transcrise în urma obținerii certificatului de cetățenie română.

În prezent, procedura prevede necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru acest fapt, care implică totodată o perioadă de timp de așteptare a perfectării acestor acte.

Având în vedere acest lucru, precum și faptul că am fost lipsiți abuziv de cetățenia României, subliniind necesitatea redobândirii cât mai grabnice a cetățeniei române, solicităm anularea taxelor consulare în legătură cu transcrierea actelor de stare civilă și eliberarea lor concomitentă cu Certificatul de Cetățenie Română. Vă asigurăm că această modificare legislativă va fi salutată de majoritatea cetățenilor, reafirmând totodată sprijinul și suportul statului român pentru cetățenii din afara granițelor. În același timp, Republica Moldova și România sunt mai mult decât două state vecine, întrucât au o legătură istorică, identitară și culturală. Din acest considerent, nu ne putem permite să abordăm acest subiect din perspectiva că Republica Moldova ar fi un stat străin României, fiind de fapt al doilea stat românesc.

În aceeași ordine de idei, o altă necesitate stringentă se referă la viza de reședință necesară pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. În prezent, s-a dezvoltat o adevărată mafie, un business pe seama acestei necesități. Din păcate, au apărut tot mai mulți oameni, care vând, pe bani deloc puțini, înscrierea vizei de reședință în România. Așadar, asistăm la un jaf deschis, la o încercare de a profita pe seama celor ce încearcă să redobândească ceea ce au fost mereu – cetățeni ai României. Solicităm să se identifice o soluție pentru a curma acest jaf deschis al reședințelor din buletine. Propunem ca în fiecare Primărie să fie creată o cameră specială pentru înscrierea domiciliului cetățenilor români din Republica Moldova, pentru ca aceștia să poată fi înscriși în buletin cu viză de reședință, fără a locui de facto în acea regiune. Cu alte cuvinte, solicităm să fie puși la evidență în baza primăriei județului de referință.

În speranța unui răspuns favorabil, vă mulțumim anticipat.