Promovarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor populare sunt obiectivele de bază ale  Proiectului „Muzeul – spațiu de dialog comunitar și intercultural”, sprijinit de Uniunea Europeană. În cadrul acestui proiect, a avut loc ediția a IX-a a Sărbătorii „La Poalele Țiglei” din satul Văsieni, raionul Ialoveni. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Consiliului Raional Ialoveni și al Primăriei Văsieni.

 În acest an, sărbătoarea meșterilor populari „La Poalele Țiglei” a purtat genericul „Frumoasă haină populară în cuvinte și culori” și are drept obiectiv valorificarea costumului autentic popular moldovenesc.

Astfel, 40 de meșteri populari din toată Republica și-au prezentat talentele în domeniul portului popular. Punctul culminat al evenimentului l-a constituit concursul Casa mare, în care participanții au dat dovadă de cunoașterea tradiției de amenajare  a acesteia.

10003210_466431466818642_5445036773754041081_n

Festivalul a început cu Parada Portului Popular,  care a pornit de la Primăria Văsieni spre Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”. La ora 15:00 a avut loc vernisajul expoziției ANNO-timpurile lui Vasile Botnaru. Evenimentul a culminat cu un recital al interpretei Geta Burlacu,  după care oaspeții și participanții s-au prins în  Hora Satului.

Evenimentul face parte din programul internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Acesta prevede un proiect cu durata de doi ani privind protejarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, cât și sporirea potențialului organizațiilor societății civile din domeniul culturii. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Parteneriatului Estic. Concomitent cu Moldova proiectul se desfășoară în Belarus, Ucraina și Armenia, cu suportul consultativ și informațional al organizațiilor partenere și prevede o schemă de finanțare în cadrul programului de granturi mici a organizațiilor culturale non-guvernamentale și asociațiilor profesionale care își propun realizarea proiectelor inovative privind protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural național.