În perioada 12-19 august, a avut loc a III-a ediție a taberei de vară „România mea – proiect de țară”, organizată de Institutul Cultural Român, Direcția Județeană Pentru Sport și Tineret Covasna, Ministrul Tineretului și Sportului în parteneriat cu Asociația GRIT și Asociația VOIEVOZII MUNȚILOR.

În cadrul acestei tabere au participat 91 de tineri din mai multe regiuni ai României Mari: Basarabia, Valea Timocului, Botoșani, Harghita, Covasna, Cernăuți, Vâlcele, Sfântul Gheorghe și Întorsătura Buzăului.
„Școala de vară „România mea”, aflată la a III-a ediție, organizată de către Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice, în parteneriat cu Direcția Județeană de Tineret și Sport Covasna, desfășurată la Pădureni în perioada 12-19 august 2018 a avut următoarele obiective:

  1. Evocarea Centenarului;
  2. Crearea unor legaturi între tinerii români din comunitățile istorice din afara granitelor și cei din țară;
  3. Dezvoltarea abilităților lor in domeniul istoriei, comunicării verbale și a geopoliticii;
  4. Cunoașterea României prin excursiile organizate în cadrul școlii de vară”, a declarat Vlad Condrea, coordonatorul taberei.

Timp de o săptămână s-au organizate diferite prelegeri culturale pe teme multiple:

  • Curs de etnologie ținut de Constantin Secară
  • Curs de geopolitică cu Cristi Pantelimon
  • Curs despre istoria comunismului românesc condus de Ioana Manolache
  • Prelegere cu jurnalistul Dan Tănase
  • Prelegere cu părintele Ioan Tămaș și Vasile Antonie Tămaș
  • Prelegere cu Ion M. Ioniță despre Marea Unire
  • Prelegere lector Ioan Lăcătușu și prof. Florentina Teaca
  • Atelierul „Comunicare verbală, corporală”

„Tabăra „România Mea” din Pădureni m-a lăsat cu niște impresii minunate. Aici mi-am facut prieteni noi și am facut cunostință cu românii de pretutindeni și cu problemele cu care se confruntă. Am învățat că mai sunt oameni care simt românește în Valea Timocului și Cernăuți și că indiferent de unde venim, noi românii avem același ideal, Unirea cu Patria-mamă”, a declarat Nicu Pînzari, elev la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Basarabia.

Participanții au mai vizitat Valea Zimbrilor, unde au avut ocazia de a vedea simbolul Moldovei –  Zimbrul, dar și de-a face poze cu zimbrii și cerbii.

„Am cunoscut oameni minunați și iubitori de patrie. Am învățat lucruri noi. Am plecat cu o tristețe în suflet deoarece m-am atașat de oamenii din tabără și a fost foarte greu sa ma despart de ei. A fost o tabără de neuitat!”, a declarat Ana Sandulea, elevă în școala-gimnaziu „Avram Iancu din Covasna.

„Ca în fiecare an, această tabără și acest minunat proiect de Țară „România Mea” întrunește români din diferite regiuni istorice. Specificul taberei este posibilitatea de a cunoaște felul în care s-au păstrat și se dezvoltă cultura și identitatea românească din afara granițelor Țării. Mai mult decât atât, zilnic am avut parte de lectori și experți în diverse domenii care ne-au transmis cunoștințe și abilități importante”, a declarat Vlad Bilețchi președintele Asociației ,,UNIREA-ODIP”.

Nu a lipsit distracția și voia bună din cadrul programului Trupa Krypton și concertul folk Adi Bezna au ridicat dispoziția la maxim.

Participanții în această săptâmână au reușit să învețe momente mai puțin cunoscute de la Marea Unite din 1918, dar și să creeze relații de prietenie între ei.