La Chișinău, sute de oameni au participat, miercuri, la un marș astfel marcând 101 de ani de Unirea Basarabiei cu România, un act istoric, votat de deputații Sfatului Țării. Cu drapele tricolore, participanții la manifestație au scandat „Unire”, „Basarabia e România”, „Jos hotarul de la Prut”. Evenimentul a fost organizat de Asociația unionistă „Unirea-ODIP”. 

„Marșul tricolorului” a pornit de la Cimitirul Eroilor Români din sectorul Botanica al capitalei și a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Participanții la eveniment au purtat pe brațe un drapel imens de 101 metri, simbolizând 101 ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu România.

Președintele ODIP, Vlad Bilețchi vorbește despre importanța zilei de 27 martie, dar și despre locul ales pentru desfășurarea evenimentului.

,,Spațiul ales  este  unul foarte important și de suflet, Cimitirul Eroilor. Aici sunt înhumați sute de soldați care au căzut pe câmpul de luptă și au făcut jertfa supremă pentru țară, și anume, propria viață. Este important să transmitem noii generații aceste valori și într-un final, vom obține ceea ce ne dorim, și anume unirea”, spune Vlad Bilețchi.

https://www.youtube.com/watch?v=sAojEYwtrAs&feature=youtu.be

Printre cei prezenți la eveniment a fost și profesoară Aliona Grițco, unionistă înflăcărată care a venit însoțită de elevii săi. Ea consideră primordial ca tânăra generație să cunoască circumstanțele evenimentelor din 1918.

,,Este un eveniment bine venit. Elevii trebuie să cunoască despre acest eveniment marcant. Să nu uităm că facem parte din România Mare, chiar dacă este dezbinată și să nu ne fie frică să trăim românește.’’

Iar Gloria Călugăreanu în vârstă de 18 ani spune că la un asemenea eveniment trebuie să participe majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. „Este un moment în care putem să ne arătăm aprecierea noastră pentru valorile și cultura națională’’.

„Marșul Tricolorului” s-a încheiat cu Hora Unirii la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În această săptămână se vor desfășura și alte evenimente consacrate Actului Unirii de la 1918.

În 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu Regatul României. Decizia liderilor românilor basarabeni venea într-un context tulbure, generat de înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial, prăbușirea țarismului și ascensiunea unui regim criminal, cel bolșevic.