Academia de Ştiinţe a Moldovei trebuie să vină cu o asumare de poziţie vizavi de declaraţiile şi intenţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română în şcoli cu aşa-zisa „limbă moldovenească”. În acest sens, preşedintele Asociaţiei „UNIREAODIP„, Vlad Bileţchi, a depus un demers în adresa AŞM.

„În legătură cu declaraţiile oficiale ale Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi a altor oficiali guvernamentali cu privire la intenţiile scandaloase şi antinaţionale de a înlocui limba română din şcoli cu aşa-zisa „limbă moldovenească”, care s-au soldat cu consecinţe grave în mediul academic din Republica Moldova şi cel din România, rămânem a fi în aşteptarea unei reacţii oficiale din partea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova”, se menţionează în textul demersului. 

În acest sens, unioniştii cer academicienilor să vină cu o poziţie oficială. „Accentuăm că Academia Română și Uniunea Scriitorilor din Moldova, precum și numeroși oameni de cultură, știință, profesori și-au asumat deja o poziție clară în acest sens. Eventuala lipsă a unei reacții o calificăm drept frică și trădare din punct de vedere științific”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele „UNIREAODIP„.

Menţionăm că recent Academia Română a venit cu o declaraţie privind unitatea limbii române, în conţinutul căreia reiterează faptul că indiferent de statele sau regiunile în care este vorbită, limba română are un caracter unitar şi indivizibil, având nuanţe şi influenţe regionale, dar care sub nicio formă nu reprezintă limbi distincte.