„Vânzarea lotului de teren pe care este amplasat Cimitirul Eroilor Români din Chişinău încalcă mai multe acorduri internaţionale privind protecţia cimitirelor”. Declaraţia aparţine deputatului Lilian Carp şi preşedintelui Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi, care au făcut astăzi o conferinţă de presă despre implicarea unor funcţionari de stat în vânzarea Cimitirului Eroilor, amplasat pe bulevardul Decebal din Chişinău.

Potrivit lui Vlad Bileţchi, preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia „Buiucani Real Estate Holding” a fost de 70 milioane lei.

„Deşi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a declarat preşedintele „UNIREA-ODIP”. 
 
În acest context, deputatul Lilian Carp a declarat că va depune un demers la Procuratura Generală, pentru a fi investigate toate circumstanţele în care a fost înstrăinat monumentul istoric. Totodată, va fi solicitat şi sprijinul autorităţilor de la Bucureşti. 

„Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu dna deputat Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către Guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău”, a spus Lilian Carp.

Preşedintele „UNIREA-ODIP” mai spune că la vânzarea lotului de teren pe care este aflat Cimitirul Eroilor Români a participat Viorel Melnic, fost viceministru al Economiei, subaltern direct al lui Dodon. 
„Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. La tranzacţie au mai fost implicaţi Boris Golovin, fost viceministru al Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de Guvern cu Igor Dodon şi alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unor membrii PSRM. În 2014, la Ministerul Culturii parvine o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, această decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar executa, contractul de vânzare-cumpărare ar cădea în afara legii, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic”, a declarat Vlad Bileţchi.  

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români căzuți în Primul Război Mondial și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În 2018, Asociația „UNIREA-ODIP” a început un amplu proces de restaurare, care însă a fost împiedicată.