România acordă zece milioane de euro pentru amenajarea râului Bîc, dar autorităţile de la Chişinău nu sunt în stare să-l protejeze, spune preşedintele Asociaţiei „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi. Acesta trage un semnal de alarmă şi afirmă că în preajmă sunt zeci de agenţi economici ce prestează servicii ilegale, care poluează râul, şi nimeni nu-i sancţionează.

„Eu înţeleg să nu ai bani ca stat să faci anumite lucrări de reparaţie, să nu-ţi ajungă anumite resurse financiare pentru a modifica, pentru a moderniza acest râu, dar resurse financiare nu ai nevoie pentru a sancţiona. Nu poţi să nu observi cum un camaz de tonaj a descărcat de trei ori aici deşeuri aici, este imposibil să nu observi acest lucru. Este imposibil să vezi că sunt câteva spălătorii auto, că sunt vulcanizări aici”, spune Vlad Bileţchi, preşedinte, Asociaţia Obştească „UNIREA – ODIP”. 

Imediat cum au văzut echipa de filmare, unii agenţi economici care prestează servicii ilegale au închis porţile, alţii au oferit explicaţii doar cu condiţia să nu fie filmaţi, menţionand că au autorizaţie de functionare.

„- Situaţia era următoarea. Cineva a spus că apa cu care spălăm maşinile se scurge în Bâc, dar noi le-am arătat acte că avem canalizare.
– Dar, cu ceva timp în urmă v-au confiscat tehnica, dar voi continuaţi să lucraţi.
–Dacă vrei să trăieşti, trebuie să ştii să te descurci”.

Preşedintele Asociaţiei „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, a spus că urmează să sesizeze autorităţile asupra ilegalităţilor ce au loc pe malul râului Bic.

Am încercat şi noi să solicităm o reacţie din partea autorităţilor. Primăria a spus că poliţia este cea care ar trebui sancţioneze aceste nereguli, iar şeful Poliţiei Chisinau ne-a trimis la Inspectoratul Ecologic de Stat. Acolo, însă, şefii erau ocupaţi aşa că nu am primit un răspuns.

Amintim că autorităţile române vor oferi zece milioane de euro pentru reabilitarea râului Bîc iar primăria Chişinău a promis să-l transforme din cel mai poluat râu din Republica Moldova în cel mai curat şi îngrijit.

https://www.youtube.com/watch?v=5ZIg8O7l9Ns&feature=youtu.be